Hopp til innholdet

Kronikk i Universitas

  • av

Line skriver i nummer 25 av Universitas. Teksten ligger også vedlagt under bildet

https://universitas.no/debatt/68670/vi-trenger-teknologisk-valgfrihet/

Skjermbilde fra Universitas

Vi trenger teknologisk valgfrihet

Samfunnet organiseres slik at vi blir mer og mer avhengig av en smarttelefon i hverdagen. Vi er påtvunget en kamp om tid og oppmerksomhet, og din viljestyrke blir evinnelig tvunget tilbake i ringen. Men det er en rigget kamp, og du fikk aldri ikke ett ordentlig valg.

Stadig flere daglige gjøremål krever at du har med deg en smarttelefon, og det er ikke et reelt valg å avstå fra sosiale medier. For samfunnet beveger seg raskere og raskere, når forsinkelse er ensbetydende med overføringshastighet, og den konstante muligheten til tilgjengelighet føler til et ubønnhørlig krav om tilgjengelighet.

Det krever en vedvarende digital tilstedeværelse. Slik er det ett faktum at du blir dratt tilbake til digitale medier. Det er der arrangementer blir utlyst, og kollokviegrupper planlagt, oppdatert og omstrukturert. Og er du på de digitale medienes algoritme-asfalterte vei, er din tid og oppmerksomhet fritt vilt.

For dem er det ekstensiensielt nødvendig å holde deg pålogget når din tid er råvaren for prediksjonsmodeller som forandrer digitale spor til informasjon de tjener godt på å selge.

Å holde deg fornøyd er ikke et mål i seg selv, kun en betingelse for å fortsette å tjene penger fra de ekte forbrukerne –  de som kjøper nevnte informasjon. Dermed har de digitale mediene ingen grunn til å beskytte dine interesser, men ustanselig ett tydelig motiv til å utvikle mer treffsikre verktøy for å forme din vilje. Ikke fordi de er onde, men fordi din oppmerksomhet er en knapp ressurs, og må fanges av bedre algoritmer og strategier en konkurrentenes.

Viljestyrke er flott det, men oddsen er ikke i din favør når du og pensum er satt i konstant kamp mot algoritmene til de lyseste hodene i Silicon Valley. Du mister muligheten til saktmodig konsentrasjon når du ikke rekker å dyppe mer enn en tå nedi hendelsen som utfolder seg før ny stimuli trekker din oppmerksomhet til neste hendelse. Slik blir oppmerksomheten dratt i filler og øyeblikkene spaltet opp.

Det er en uutholdbar situasjon i dag, og tendensen er brutalt nedadgående

. Samfunnet struktureres mer og mer rundt smartelefonen, det er et ubønnhørlige krav om konstant tilgjengelighet, og sammen med den umettelige appetitten på hastighet blir vi tvunget inn i en kamp på uregulert territorium. Det er ikke valgfrihet.

Vi kan ikke uten videre akseptere ett slikt nederlag.  Det er ett faktum at vinnerne skriver historien, men de pleide iallfall å ha skamvett til å innrømme at slaget sto. For det er ikke bare din feil at oppmerksomheten svikter, og timene forsvinner.

Det er ikke en naturgitt selvfølgelighet, men en manipulativ suksess. Og det kan endres. Skille mellom natur og kultur setter oss i stand til å kritisere våre egne vaner, og vårt eget skaperverk. Vi må kanskje akseptere tyngdekraftens konsekvenser, men vi trenger ikke å akseptere en verden der vår tid og oppmerksomhet blir ledet på ville veier, mot vår vilje. Du skal ha friheten til å bruke teknologi, teknologien trenger ikke frihet til deg og din tid.

Det er mulig jeg er i overkant idealistisk, men jeg syntes du er mer enn en ressursbank av tid, og jeg synes du har rett på å utvinne den selv. Vi trenger teknologisk valgfrihet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *