1.Kjøp en tastetelefon. Her finnes det mange muligheter, men det letteste valget for mange er Nokia 105. Med denne kan du ringe, tekste og spille Snake. Og den slutter å være spesielt spennende etter ca. 3 dager. Den er også et ikon etter at den fikk sin egen sang av det stavangerske bandet, Tøfl. Med de riktige innstillingene kan du skrive nesten like fort på denne som med sveipe-skriving på smarttelefon. Og dobbelt så fort som du gjør nå hvis du ikke vet hva sveipe-skriving er. Mer om dette i neste nummer.
2. Sim-kort. Hvis du har kjøpt en Nokia trenger du også en sim-kort adapter for å bruke nano-sim i den, (den minste typen som du mest sannsynlig har i smarttelefonen din). Dette følger ofte med når du kjøper simkort (og hvis du også vil ta i bruk mitt bonus-tips kan du kjøpe en tvilling-sim som du har i nokiaen og da følger adapteren mest sannsynlig med). Hvis du ikke har en simkort-adapter kan du kjøpe dette på Kjell og Company eller lignende. (Denne artikkelen er ikke sponset av Kjell og Company eller Nokia, men hvis de er interessert så selger jeg meg gjerne!).
3. Kollektivtransport. Dette kan løses veldig lett hvis du uansett kjøper månedskort. Hvis du bor i Oslo er det bare å kjøpe et ruterkort til 50 kr fra en kiosk, månedskort og sette på et varsel i kalenderen din neste gang det må fornyes, eller sjekke det hver gang du går om bor.
Hvis du er student så må du også bestille semesterkvittering, for UiO gjør du dette på studentweb og får det tilsendt i posten.
Dette må man gjøre hvert semester og om du så er 19 år med studentkort, SiO-kopp og en kalkulus-bok under armen så får du bot av kontrollørene med mindre du også har denne biten med papir i lommeboka
4. Kart og navigasjon. Dette kan du løse ved å søke opp ruten på forhånd, skrive den ned på en liten lapp eller spørre om veien. Det kan til tider ta litt lenger tid i starten, men det trener opp retningssansen din og etter hvert får du et lite kart over byen din inni hodet og vet hvor alt er relativt til hverandre. Du utvikler en slags Google Maps-sans og trenger ikke lenger sjekke.
5. Musikk. Dette kunne vært en egen spalte i seg selv, men det letteste er nok som følger. Bruke smartklokke, jeg bruker selv Garmin 245 Music som ikke er en smartklokke, men har Spotify. Det kan kanskje virke rart å kjøpe en smartklokke hvis du ønsker å være mindre på telefonen, men så lenge du kan skru av varsler og bruker dem på din måte så kan det være en måte å få smarttelefonfunksjonalitet du liker og slippe distraksjonene. Eller du kan kjøpe ørepropper eller hodetelefoner som lar deg lagre musikk offline. Du kan også kjøpe en tastetelefon med Spotify eller annen musikkstrømmetjeneste, jeg leser nå på internett at 2022-modellen av Nokia 105 kan laster over sanger, men det har jeg ikke prøvd ennå.
6.Bonus tips: Skrive meldinger superraskt fra pc. SMS kan ta tid og av og til har du mye å skrive og det må skrives fort. Hvis du allerede skriver ganske fort på pc kan det være en idé å sende SMS fra pcen. En måte å gjøre dette er å kjøpe et tvillingsimkort, putte det ene i tasttelefonen din som du bruker til daglig og det andre i en androidtelefon du ikke bruker, koble den til Wi-Fi og strøm, laste ned google messages, koble det opp med nettleseren på pcen din gjennom å skanne en QR-kode og sende SMS fra pcen din lynraskt uten å måtte ha med deg smarttelefonen som ligger igjen i laderen.
Noen teleopperatører har også egne nettsider du kan lese og sende meldinger fra, slik som Telenor´s «Mine meldinger»